Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko se postavilo na stranu Varšavy. Brusel prý útočí na polskou nezávislost

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť - Evropský parlament (EP) ve středu vyzval polské úřady k respektování zásad právního státu a hodnot EU. Šéf úřadu maďarské vlády János Lázár na to dnes reagoval slovy, že Budapešť nepodpoří žádnou akci proti Varšavě.

EP rovněž zahájil vlastní kroky, jež by nakonec mohly vést i k přijetí sankcí vůči Polsku. "O zahájení procedury tohoto druhu nemůže být řeči," prohlásil Lázár na své pravidelné čtvrteční tiskové konferenci. Evropský parlament podle něj zaútočil na Polsko a na polskou nezávislost, čímž zašel daleko a zneužil své pravomoci.

"Budapešť je připravena podniknout jakýkoli možný krok, aby Varšavě pomohla," zdůraznil v této souvislosti vedoucí úřadu kabinetu premiéra Viktora Orbána.

Lázár rovněž řekl, že Maďarsko trvá na svém názoru, že by Evropská komise měla přispět na náklady spojené s plotem, který Maďarsko postavilo podél své hranice se Srbskem na začátku migrační krize.

Témata:  Maďarsko Polsko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy