Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump lobbuje v Kapitolu za plán daňové reformy

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump se dnes do budovy washingtonského parlamentu přijel ujistit o dostatečné podpoře pro svůj návrh daňové reformy.

Podle odhadů amerických médií by reformní plán měl díky republikánským hlasům projít. Hlasování ve stranicky vyrovnanějším Senátu bude obtížnější.

Zásadní daňová reforma je jedním z hlavních pilířů Trumpovy prezidentské agendy a volebním slibem se značnou šancí na úspěch. Dnešní americké komentáře předpovídají, že prezident by mohl díky daňové reformě zamířit ke svému prvnímu legislativnímu triumfu.

Nový daňový plán má dvě verze, o první jedná Sněmovna reprezentantů, o druhé Senát. Jakmile parlamentními komorami úspěšně projdou, musí být zahájena dohodovací procedura, na jejímž konci bude konečná společná verze. Až pak bude návrh prezidentovi předložen k podpisu. Trump doufá, že zákon o daňové reformě bude moci podepsat ještě letos. Senátní návrh se ovšem zatím projednává jen ve výborech.

Obě verze vyvolávají nesouhlas nejen demokratů, ale i nevelké skupiny republikánských poslanců. Zatímco při dnešním hlasování ve Sněmovně reprezentantů se všeobecně nečekají větší problémy, v Senátu je situace podstatně dramatičtější. Republikáni tam mají převahu 52 ku 48 hlasům, a pokud budou demokraté hlasovat jako jeden muž, mohou si republikáni dovolit pouze dva "odpadlíky". Agentura Reuters ovšem dnes předběžně napočítala čtyři.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy