Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi slaví 17. listopad. Studenti se shromáždili na Albertově

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - O svobodu a demokracii je potřeba neustále pečovat a nebát se o ně bojovat, zaznělo dnes na studentském shromáždění na pražském Albertově.

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek ve svém projevu podotkl, že svobodomyslná část společnosti v posledních letech utrpěla několik porážek - zařadil mezi ně třeba výsledek prezidentských voleb. Bek dodal, že to však není důvod k panice a věří, že vzdělání změní českou společnost k lepšímu.

"Svobodomyslná část české společnosti za posledních pět let utrpěla řadu neúspěchů či proher. Nepodařila se volba prezidenta, nedopadly dobře ty či ony volby," řekl Bek na shromáždění na Albertově, kam v dešti dorazily desítky převážně studentů. Podle Beka však v České republice dál fungují silné instituce jako soudy nebo univerzity, které jsou schopny vyvažovat myšlenky, které by nabourávaly demokratické uspořádání státu.

Rektor Masarykovy univerzity varoval například před diktaturou referend nebo snahami řídit stát jako firmu. "Vzdělání mění českou společnost k lepšímu. V příštích letech se nám bude dařit lépe," doplnil.

O významu boje za svobodu a demokracie hovořil rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Ve svém projevu připomněl odvahu studentů, kteří se postavili proti nacismu a komunismu během listopadu 1939 a 1989. Obě data v českých dějinách podle něj spojuje statečnost lidí a odpovědnost vůči společnosti. "Nebojím se, že kdyby svoboda a demokracie byly ohroženy dnes, sejdeme se zde znovu," dodal Zima.

Témata:  17. listopadu 17. listopadu 1989 17. listopadu 1939

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy