Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo další den aktivně diskutuje o nové vládě

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - V Berlíně dnes pokračuje dlouhá série jednání o nové německé vládě. Na programu jsou některé z nejspornějších otázek, včetně migrační a klimatické politiky.

První fáze rozhovorů mezi konzervativní unií CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými má skončit v neděli. Pokud jednání zkrachují, čekají Německo zřejmě předčasné volby.

Vláda programově značně nesourodých stran zatím nikdy na celoněmecké úrovni nevznikla, a proto se od počátku očekávala složitá vyjednávání. Málokdo ale asi počítal s tím, že se jejich první fázi nepodaří dotáhnout do konce ani po čtyřech týdnech. Sama kancléřka Angela Merkelová (CDU) vycházela z toho, že sondovací rozhovory skončí v noci na pátek.

Tak se ale kvůli přetrvávajícím neshodám nestalo, a čtveřice stran se proto rozhodla pokračovat v rozhovorech do neděle. Dnes znovu řeší otázky ochrany klimatu, migrace, dopravy a zemědělství, v neděli pak na programu bude vnitřní bezpečnost, sociální problematika nebo finance.

Právě v neděli by se mělo rozhodnout o tom, jestli rozhovory skončí neúspěchem, nebo pokročí do další fáze, v níž už by strany jednaly o konkrétní podobě koaliční smlouvy. "Všem zúčastněným je jasné, že tu věc musíme uzavřít v neděli v 18:00," poznamenal například místopředseda FDP Wolfgang Kubicki. "Našim cílem je, abychom byli v neděli hotoví," uvedl také šéf CSU Horst Seehofer. Občané mají podle něj nyní nárok na to vědět, jestli je možné vytvořit tuto vládu, nebo nikoliv. Podobně hovořili i zástupci CDU.

Témata:  Německo Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy