reklama

Zároveň bude do funkce viceprezidenta znovu vrácen Mugabem odvolaný Emmerson Mnangagwa, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Ústřední výbor ZANU-PF rovněž zbaví předsednictví své Ženské ligy Mugabeho manželku Grace. Agentuře Reuters to před zahájením setkání řekl vůdce kampaně za Mugabeho sesazení Chris Mutsvangwa. Také parlament je pevně rozhodnut zahájit proces impeachementu proti prezidentovi, pokud Mugabe sám neodstoupí.

"Jestliže Mugabe neodstoupí do úterka, je jisté, tak jako že slunce vychází na východě, že bude spuštěn proces impeachementu," řekl agentuře AP šéf hlavní parlamentní opozice, Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Innocent Gonese. MDC se v minulosti neúspěšně pokoušelo Mugabeho sesadit, tentokrát se ale proti prezidentovi postavila i vládní ZANU-PF. S tou nyní MDC jedná o společném postupu, řekl Gonese.

Mugabe se podle domácích médií, včetně státní televize, má dnes sejít k druhému kolu jednání s představiteli armády, která na něj minulý týden po nekrvavém puči uvalila domácí vězení, de facto převzala moc v zemi a snaží se Mugabeho přimět, aby odstoupil.