reklama

Na pátečním neformálním summitu EU v jihošvédském Göteborgu varoval předseda Evropské rady Donald Tusk britskou premiérku Theresu Mayovou, že pokud do začátku prosince nenastane posun především v otázce finančního vyrovnání, nebude moci prosincová vrcholná schůzka lídrů unijních zemí výstupové rozhovory do druhé fáze posunout.

"Pokud jde o summit, naše návrhy předložíme Evropské unii včas," řekl Hammond. Na dotaz moderátora, zda se k podání nové nabídky krátí čas, Hammond souhlasil. "Summit je za tři týdny, takže ano," řekl.

Mayová se v pátek ve Švédsku na okraj neformálního summitu, který se věnoval sociálním tématům, sešla s Tuskem a některými předsedy členských vlád, aby s nimi debatovala o britských finančních závazcích.

Britský premiérka uvedla, že je v zájmu Británie posunout jednání k obchodním otázkám a k budoucímu partnerství. Zároveň v této souvislosti naznačila, že je ochotná navýšit původní nabídku na vypořádání, která činí 20 miliard eur. To je ale zhruba třetina ze sumy, kterou Brusel od Londýna požaduje, poznamenal Reuters.