reklama

Starosta Londýna Sadiq Khan varoval britskou vládu, že pokud příští týden nezruší obrovské škrty ve financování policie, nebude v Londýně bezpečno.

Podle něj chodí po městě v současné době rostoucí londýnské populace nejméně strážníků od začátku tisíciletí, a to jen necelých 30 tisíc.

Varoval také ministryni vnitra Amber Ruddovou, že "bezdůvodné vystoupení z EU" bude mít za následek nižší bezpečnost v zemi. Vysvětlil to tím, že budou ztracená společná unijní data o podezřelých osobách z terorismu.

"Mám opravdu strach o naši schopnost udržet město bezpečné. Jsme v bodě zvratu," řekl starosta na schůzi Výboru pro vnitřní záležitosti Spojeného království.

Terorismus však není jediným bodem, nad kterým se pozastavil. Trápí ho také nárůst kriminality mezi mladými. "Zajímalo by mě, jestli počet trestných činů páchaných noži může být ještě vyšší," řekl výboru.

Metropolitní policie dostala zprávu o tom, že její rozpočet byl oříznut o 400 milionů liber na příštích pět let. Původní zpráva počítala s 600 miliony liber za stejné období.

Vztahy mezi londýnským starostou a ministryní vnitra se vyostřily poté, co Ruddová prohlásila, že by Khan měl přestat prosit o peníze a místo toho se soustředil na snižování kriminality v Londýně.

Vláda zváží zvýšení zdrojů na policii, ta by však podle Ruddové neměla pracovat jen na tom, aby "vytáhla z vlády víc peněz".