Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáka, který zabil zraněného Palestince, milost nedostal

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský prezident Reuven Rivlin odmítl udělit milost izraelskému vojákovi Eloru Azariovi, který v březnu zastřelil zraněného Palestince ležícího na zemi.

Jeho proces, ve kterém byl uznán vinným a odsouzen k 18 měsícům vězení, zemi hluboce rozdělil. Rozhodnutí hlavy státu dnes zveřejnila prezidentská kancelář.

Azaria byl natočen, jak loni v březnu v Hebronu zastřelil jednoho ze dvou Palestinců, kteří předtím nožem útočili na izraelské vojáky. Jeden z útočníků už byl mrtvý, druhý ležel na zemi zraněný. Azaria ke zraněnému přistoupil a střelil ho do hlavy. Video se šířilo po sociálních sítích.

Podle obžaloby si počínal v rozporu s předpisy, protože muž v té chvíli již nepředstavoval nebezpečí. Azaria se hájil tím, že jednal v sebeobraně, protože se obával, že útočník má na sobě pás s výbušninou.

Témata:  Izrael Palestina Reuven Rivlin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy