Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliardář Soros přešel do protiútoku: Budapešť podněcuje protimuslimské nálady, Orbán lže a překrucuje fakta

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Budapešť - Americký miliardář George Soros se rázně pustil do maďarské vlády v čele s premiérem Viktorem Orbánem. Odmítl tvrzení, že chce do EU přivést každým rokem milion migrantů a zaplatit jim za to tisíce eur.

Sorosovy názory se zásadně rozcházejí s postoji Orbánovy vládnoucí strany Fidesz, především pokud jde o problematiku migrace. Finančník a uznávaný filantrop se podle Reuters ohradil vůči výpadům maďarského vedení vůbec poprvé.

V dnešním prohlášení uvedl, že Budapešť "podněcuje protimuslimské nálady a používá antisemitské tropusy (zpodobňování) připomínající 30. léta (minulého století)." Tvrzení Orbána označil za "lži a překrucování", jejichž cílem je vytvářet falešného vnějšího nepřítele.

Orbán předminulou neděli oznámil, že příští rok opět povede svou stranu v parlamentních volbách. Ve svém projevu mimo jiné uvedl, že bojuje proti "globalizačním" názorům, které ohrožují křesťanské národy EU a jejich morální základy. Z toho opět obvinil Sorose.

Nadace amerického miliardáře kromě jiného přispívá i organizacím, které pomáhají uprchlíkům. "Některé země v Evropě se rozhodly překročit křesťanství a svůj vlastní národní charakter," prohlásil maďarský premiér. "Chtějí vstoupit do postkřesťanské, postnárodní éry," dodal.

Témata:  George Soros Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy