Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák převáží manželky a děti bojovníků IS do Bagdádu, čekají na deportaci

Islámský stát, členy jsou mnohdy zfanatizované děti
Islámský stát, členy jsou mnohdy zfanatizované děti
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Do Bagdádu bylo ze severu Iráku převezeno 300 manželek a dětí zahraničních členů Islámského státu (IS). Budou deportováni do zemí svého původu. Příslušníci IS v létě ztratili město Mosul, u nějž jsou příbuzní radikálů zadržováni.

Podle zástupce guvernéra severoirácké provincie Ninive Núraddína Kablána jde v případě 300 příbuzných bojovníků o druhou vlnu převozu, dvě nebo tři další budou ještě následovat. "Celkem bude odvezeno 1200 příbuzných zahraničních bojovníků," řekl Kablán.

Zástupce irácké policie v září uvedl, že v záchytném centru Tall Kajf v provincii Ninive je 509 žen a 812 dětí z rodin džihádistů. Jsou občany 13 zemí z Evropy, Asie i Ameriky. Podle vládních zdrojů je mezi ženami 300 Turkyň. Norská rada pro uprchlíky tvrdí, že ženy i děti jsou hlavně z Turecka, Ázerbájdžánu, Ruska a Tádžikistánu.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian nedávno řekl, že zatčení francouzští radikálové budou souzeni v Iráku a že záležitosti jejich dětí se budou posuzovat případ od případu.

V sousední Sýrii, kde IS také přišel o většinu původně zabraného území, Rusko v polovině listopadu nechalo odvézt 13 čečenských žen a 29 dětí, které byly zadrženy během bojů o město Rakka, syrskou baštu IS.

Témata:  Islámský stát Irák Francie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.