reklama

Zarraba má podle všeho blízké vztahy k tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Soud začne za týden v New Yorku. "Jasně říkáme, že tento proces je politický a nemá žádný právní důvod. Je to spiknutí proti Turecku," řekl dnes mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag.

Reza Zarrab byl zatčen loni v Miami. Spojené státy jej viní z toho, že v letech 2010 až 2015 ve spolupráci s bankéřem státní banky Halkbank Hakanem Atillou prostřednictvím amerických bank provedl nelegální finanční transakce ve prospěch íránské vlády a dalších íránských subjektů, ačkoli se na ně vztahovaly americké sankce. Převody byly údajně maskovány jako operace týkající se potravin, na něž se sankce nevztahovaly, přičemž celkově se jedná o stovky milionů dolarů.

Turecko-americké vztahy jsou již několik měsíců napjaté, i kvůli tomu, že Washington nereaguje na pravidelné žádosti Ankary o vydání vlivného tureckého duchovního Fethullaha Gülena, kterého Turecko považuje za strůjce loňského neúspěšného pokusu o puč.

V říjnu obě země zastavily vydávání víz občanům druhé strany poté, co Ankara zadržela dva turecké zaměstnance americké diplomatické mise. Vízová roztržka na začátku listopadu ochabla, vzápětí se ale objevila další kontroverze, když list The Wall Street Journal napsal o spekulacích, že bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn a jeho syn dostali z Turecka nabídku nemalé finanční odměny za předání Gülena Ankaře.