Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krach rozhovorů o vládě: Většina Němců si přeje předčasné volby

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Rozhovory o nové německé vládě zkrachovaly. Velká část Němců si proto přeje předčasné volby.

V průzkumu pro televize RTL a n-tv se pro předčasné volby vyslovilo 45 procent dotázaných. Dalších 27 procent chce velkou koalici, 24 procent je pro menšinovou vládu.

Po krachu vyjednávání CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených jsou právě předčasné volby nejpravděpodobnější variantou. Na rozložení politických sil by toho ale zřejmě příliš nezměnily.

CDU/CSU by si nyní přišla na 31 procent hlasů (v zářijových volbách 32,9), SPD na 21 procent (20,5), Alternativa pro Německo na 12 procent (12,6), Zelení na 12 procent (8,9), FDP na deset procent (10,7) a Levice na devět procent (9,2).

53 procent Němců nemá žádné pochopení pro rozhodnutí FDP ukončit sondovací rozhovory o vládě. Tomuto kroku naopak rozumí 43 procent dotázaných. Největší podpory se FDP v tomto ohledu dostalo od příznivců Alternativy pro Německo (80 procent), která si dnes ukončení rozhovorů pochvalovala, a od vlastních voličů (64 procent).

Asi každý druhý oprávněný volič (49 procent) je přesvědčen, že by v předčasných volbách na kancléřku znovu měla kandidovat Angela Merkelová. Ta dnes takový záměr potvrdila. V případě SPD je pro opětovnou kandidaturu jejího předsedy Martina Schulze jen 29 procent voličů.

Témata:  Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy