Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada Evropy kritizovala radnici v Ankaře za zákaz akcí homosexuálů

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Štrasburk/Ankara - Zákaz veškerých veřejných aktivit sexuálních menšin v turecké metropoli Ankaře dnes kritizovala Rada Evropy. Zároveň vyzvala tamní radnici, aby svůj postoj zvrátila.

Informovala o tom agentura AP. Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks označil zákaz vydaný ankarským guvernérem za zhoršení stavu dodržování lidských práv v Turecku.

Vyjádřil také obavy, že může jít o projev rostoucí nesnášenlivosti tureckých úřadů vůči komunitě lesbiček, homosexuálů, bisexuálů a dalších skupin, známých pod zkratkou LGBT, případně LGBTI.

Muižnieks uvedl, že je povinností úřadů chránit osoby v komunitě LGBTI před extremisty, a ne omezovat jejich práva.

V Ankaře byl zákaz vyhlášen v neděli oficiálně z obav o "veřejnou bezpečnost", respektive z rozbrojů mezi skupinami obyvatelstva a z ohrožení "zdraví a morálky" ve společnosti.

Témata:  Turecko Rada Evropy homosexuálové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy