Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zachycený zvuk nepocházel z argentinské ponorky, ztracené posádce dochází vzduch

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Rt.com

Buenos Aires - Zvuky v moři, které zachytili v pondělí argentinští záchranáři, nevydávala zmizelá armádní ponorka. Dle expertů zvuk nevznikl bitím předmětů o trup plavidla, jak se spekulovalo.

Zdroj zvuku, který záchranáři zaznamenali asi 360 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny v hloubce zhruba 200 metrů, byl zřejmě "biologický". S odvoláním na mluvčího námořnictva této jihoamerické země Enriqueho Balbiho o tom dnes informovala agentura AP.

Při poslední komunikaci s námořní základnou ve středu hlásila ponorka ARA San Juan technické potíže. Na palibě je 44 námořníků.

Podle mluvčího záchranářů nelze říci, jak dlouho posádka vydrží se vzduchem, jelikož není jasné, jakou má plavidlo přesně poruchu. Za normálních okolností taková ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu. Pokud ale byla nucena zůstat pod hladinou, mohou posádce v případě nejhoršího scénáře zbývat jen dva dny.

Témata:  Argentina ponorky lodní havárie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy