Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mugabeho éra končí? Parlament Zimbabwe spustí proces impeachmentu

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Zimbabwský parlament by měl učinit první krok k odvolání prezidenta Roberta Mugabeho, který africké zemi vládne dlouhých 37 let. Diktátor je od středy, kdy armáda převzala moc, v domácím vězení a stejně jsou na tom i někteří ministři.

Vládnoucí strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) po pondělním jednání ohlásila, že proces takzvaného impeachmentu spustí její zákonodárci na dnešním zasedání.

Jako důvody pro sesazení uvedla strana to, že prezident "umožnil své ženě uchvátit moc, přestože ji nic neopravňuje k vedení vlády". Dále se podle ZANU-PF Mugabe neřídil zimbabwskou ústavu. V neposlední řadě byl jmenován vysoký věk prezidenta. Třiadevadesátiletý Mugabe prý "už není fyzicky způsobilý k řízení vlády".

Návrh na Mugabeho odvolání musí nejdříve prostou většinou schválit obě komory parlamentu, přičemž ZANU-PF v nich má jasnou většinu. Zákonodárci pak ustaví speciální výbor složený z členů obou komor, který návrh posoudí. K rozhodnutí by měl výbor podle Paula Mangwany ze ZANU-PF dospět už ve středu, načež by parlament mohl sesazení Mugabeho definitivně stvrdit.

Mugabe navzdory očekávání neohlásil abdikaci v neděli, o den později pak nedodržel lhůtu stanovenou ZANU-PF, která jej o víkendu odvolala z pozice předsedy strany. V pondělí jej strana označila za původce politické nestability v zemi a připsala mu také zodpovědnost za katastrofální stav místního hospodářství.

Témata:  Robert Mugabe Zimbabwe

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy