reklama

"V okamžiku, kdy Christian Lindner (předseda FDP) nechal vybouchnout sondování Jamajky, začal konec kancléřství Angely Merkelové. Neboť cokoli se nyní stane, ať jsou to nové volby, menšinová vláda nebo opět velká koalice, tak v každém případě je Angela Merkelová kancléřkou na odvolání. Ztratila svou moc," tvrdí Berliner Zeitung.

Deník Münchner Merkur poukazuje na to, že Merkelová po parlamentních volbách prohlásila, že bylo dosaženo "všech strategických cílů". Ale jaký je výsledek: "CDU a CSU nad propastí, radikální pravice v parlamentu, republika na pokraji nezvladatelnosti, ale Angela Merkelová nadále řídí kancléřství."

Podle listu je nynější hra na Černého Petra v Berlíně, namířená proti FDP, průhledná. Svádění viny na šéfa FDP, který konec koaličních rozhovorů v noci na pondělí ohlásil, má unii pomoci stabilizovat nebezpečně se kymácející post své šéfky. "Ale pokus politicky kriminalizovat liberály neprojde. Na to byla čtyřčlenná aliance pro občany příliš nepopulární," konstatuje Münchner Merkur.

Stuttgarter Zeitung konstatuje, že němečtí občané i zahraniční partneři mohou přechodnou fázi, byť i delší, vydržet. "Předpokladem je ale skutečná snaha posoudit zbývající možnosti - velkou koalici nebo menšinovou vládu - navzdory všem oprávněným výhradám. Nové volby by naproti tomu byly konečným vyhlášením bankrotu," zdůrazňuje deník.