Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie zatkla šest Syřanů, měli plánovat útoky na vánoční trhy

Terorismus, ilustrační foto
Terorismus, ilustrační foto
Foto: HuffingtonPost

Berlín - Německá policie při raziích ve čtyřech městech zatkla šest Syřanů ve věku 20 až 28 let. Jsou podezřelí z plánovaní útoku, který zamýšleli provést jménem organizace Islámský stát.

Při raziích v Kasselu, Hannoveru, Essenu a Lipsku bylo prohledáno osm bytů, do akce bylo nasazeno 500 policistů.

Mluvčí generální prokuratury ve Frankfurtu nad Mohanem podle agentury DPA uvedl, že zatím nelze sdělit, jak daleko se přípravy k útoku dostaly ani jaký byl konkrétní zamýšlený cíl zločinu. Řekl, že zásah byl proveden v "raném stadiu" a nyní je nejdříve potřeba prozkoumat zajištěné nosiče dat, laptopy a mobilní telefony.

List Bild nicméně napsal, že možným cílem atentátu šestice mohl být vánoční trh v Essenu. Údajně to zjistili vyšetřovatelé při odposlechu telefonického rozhovoru. Stejnou informaci přinesla s odvoláním na zdroj z vyšetřování případu i rozhlasová stanice Hessische Rundfunk. Policie ji ale zatím oficiálně nepotvrdila. Jeden ze šestice podezřelých Syřanů byl v Essenu zadržen.

Čtyři zatčení Syřané do Německa přicestovali v prosinci 2014 a dva další následující rok. Všech šest žádalo o udělení azylu. Úřad prokurátora nesdělil, zda jejich žádosti byly schváleny, nebo odmítnuty.

V tomto měsíci je to v Německu už druhý případ zatčení kvůli podezření z přípravy teroristického činu. Policie 1. listopadu zadržela 19letého Syřana, který zřejmě připravoval bombový útok.

Témata:  Německo terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy