Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně se demonstrovalo proti omezení autonomie Katalánska

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - V centru Barcelony na náměstí před sídlem katalánské vlády se sešly stovky lidí. Demonstrovaly proti převzetí přímé správy Katalánska španělskou vládou.

Lidé přinesli transparenty s nápisem Svobodu pro politické vězně, jimiž označují členy Madridem sesazené katalánské vlády, kteří jsou už téměř tři týdny ve vězení kvůli snahám o nezávislost.

Akci svolalo sdružení katalánských úředníků, kteří od konce října spadají pod přímou správu španělské vlády. Mnozí přinesli transparenty s velkým přeškrtnutým číslem 155 s odkazem na článek ústavy, který umožňuje Madrid dočasně omezit autonomii španělského regionu, pokud je tam porušována ústava.

Madrid ústavní článek 155 využil poté, co katalánský parlament schválil rezoluci o nezávislosti. Španělská vláda pak regionální parlament rozpustila, sesadila tamní vládu a vyhlásila regionální volby na prosinec.

Zaměstnanci katalánských úřadů na dnešní demonstraci také přečetli manifest, v němž vyzvali k obraně katalánských institucí a k propuštění politických vězňů. Už více než měsíc jsou ve vazební věznici dva separatističtí lídři a od začátku tohoto měsíce je za mřížemi také osm katalánských exministrů, které španělská prokuratura viní ze vzpoury. Za tento trestný čin jim hrozí až 25 let vězení.

Témata:  Katalánsko Barcelona Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy