Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinova pomsta: Zahraniční novináři musí být v Rusku registrovaní jako zahraniční agenti

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Horní komora ruského parlamentu dnes schválila novelu zákona, která vládním úřadům umožní označit jako zahraniční agenty cizí média. Informovala o tom agentura TASS.

Návrh už minulý týden jednomyslně přijala Státní duma, tedy dolní parlamentní komora. Nyní bude předložen k podpisu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Krok parlamentu je odvetou za obdobné americké nařízení, podle kterého se v USA musela jako zahraniční agent zaregistrovat ruská zpravodajská televize RT.

V Rusku platí zákon o zahraničních agentech už pět let, doposud se však vztahoval pouze na neziskové organizace financované ze zahraničí. Ve Spojených státech byl zákon o zahraničních agentech přijat už před druhou světovou válkou a na média se vztahuje. Za zahraniční agenty ministerstvo spravedlnosti USA označilo zatím jen hrstku cizích sdělovacích prostředků působících v zemi, zejména čínských.

Ruské ministerstvo spravedlnost už minulý týden uvedlo, že prvními oběťmi novely by se mohly stát rozhlasová stanice Hlas Ameriky a Rádio Svoboda. Obě stanice byly podle agentury Interfax upozorněny, že v jejich činnosti byly nalezeny "znaky plnění funkce zahraničního agenta".

Témata:  Rusko novináři noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy