Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Auta zdržují jednání NAFTA. Mexiko, USA i Kanada se nedokážou shodnout na clech

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Mexiko - Spojeným státům, Mexiku a Kanadě se ani během pátého kola jednání o změnách Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) nepodařilo vyřešit žádný z významných rozdílů v názorech. Největší neshody stále přetrvávají v oblasti automobilového průmyslu.

Zástupci zemí v prohlášení zveřejněném v úterý večer po skončení dalšího kola jednání uvedli, že učinili určitý pokrok a že se budou snažit dosáhnout shody co nejrychleji. Jednání mají pokračovat až do konce března 2018, další kolo se uskuteční v lednu.

Mexiko a Kanada se postavily proti některým tvrdým návrhům, které Spojené státy představily v říjnu v rámci čtvrtého kola jednání. Podle současné dohody NAFTA platí, že pokud mají být osobní a nákladní auta prodávaná v Severní Americe bez cla, musí pocházet 62,5 procenta materiálu použitého při jejich výrobě ze Severní Ameriky.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhuje zvýšit tento podíl na 85 procent, z toho 50 procent má pocházet z USA. Mexiku a Kanadě se nelíbí ani požadavky v oblasti řešení sporů a omezení zemědělství.

Trump o dosavadní smlouvě často mluvil jako o katastrofě pro americké průmyslové podniky. Dohoda vstoupila v platnost v roce 1994 a týká se obchodu v objemu více než jeden bilion dolarů.

Témata:  USA Kanada Mexiko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy