reklama

S ruskými partnery se dnes setkali ve Středisku mezinárodního obchodu v Moskvě na podnikatelském fóru uspořádaném u příležitosti státní návštěvy prezidenta Miloše Zemana.

Prezident při zahájení fóra poukázal na zájem českých podniků působit v Rusku navzdory sankcím. Za hlavní směry spolupráce Zeman považuje hlavně energetiku, včetně jaderné, a dopravní strojírenství. V projevu hovořil také o případné spolupráci s ruskou firmou Rosatom na rozšíření českých energetických kapacit.

V české podnikatelské delegaci jsou výrobci automobilů, traktorů a komponentů pro vlaky a metro. Fóra se účastní i společnosti zabývající se opravou vrtulníků a letadel, dodávkami pro jadernou energetiku nebo lázeňskými službami. Zastoupení má také finanční, potravinářský či textilní sektor.

Hodnota třinácti dojednaných kontraktů podle členů české delegace přesahuje 20 miliard korun. Většina z nich má být uzavřena dnes, část pak na podobném pátečním semináři v Jekatěrinburgu. Mezi úspěšnými společnostmi je například táborská firma Brisk, výrobce zapalovacích svíček s pevně vybudovanou pozicí za ruském trhu. Kolem 30 procent ruských automobilů jezdí se svíčkami českého výrobce.

Společnost Pragoimex bude podle smlouvy s firmou Uralvagonzavod pracovat na modernizaci českých tramvají ČKD T-3 pro ruská města. Možnosti kontaktů s ruskými partnery dnes využili i zástupci společností Zetor Tractors, kteří podepsali dohodu o budoucí spolupráci s ruským strojírenským závodem z Kovrova východně od Moskvy. Společnost GE Aviation Czech se dohodla na zřízení autorizovaného servisního střediska s Uralským závodem civilního letectví z Jekatěrinburgu.