Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odvolaný Mnangagwa bude novým prezidentem Zimbabwe

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa se v pátek stane novým prezidentem Zimbabwe. Informovala o tom dnes zimbabwská státní televize ZBC.

Mnangagwu nedávno sesadil prezident Robert Mugabe, který tak vyvolal armádní převrat, po němž v úterý rezignoval.

Mnangagwa se dnes odpoledne vrátí do vlasti ze zahraničí, kde po svém odvolání z bezpečnostních důvodů pobýval. Tiskové agentury již dříve uvedly, že si ho jako novou hlavu státu přeje armáda i vládnoucí strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF).

Mnangagwa působil jako šéf bezpečnosti a je populární mezi generály, kteří minulou středu de facto převzali v Zimbabwe moc. Od té doby drželi vojáci Mugabeho i některé ministry v domácím vězení.

Mugabe odvolal Mnangagwu 6. listopadu. Ministr informací tehdy uvedl, že dlouholetý spolupracovník hlavy státu jevil "známky neloajálnosti". Podle médií se tak měla uvolnit cesta k nástupnictví pro Mugabeho choť Grace, která dříve Mnangagwu obvinila z osnování převratu.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy