Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč Putin zatím neoznámil kandidaturu na prezidenta? Důvod je jednoduchý

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil svůj úmysl "zúčastnit se" březnových prezidentských voleb. Oficiální prohlášení však ještě nepřišlo. Kdy se ho dočkáme?

Hlava největšího státu světa plánuje oznámit svoji kandidaturu v prosinci. Uvedla to televize RBC na svých stránkách s odkazem na "zdroje blízké Kremlu".

Podle všeho tak učiní po oznámení začátku oficiálních prezidentských kampaní. Horní sněmovna ruského parlamentu stanoví tento termín mezi 7. a 17. prosincem.

Současný prezident by měl kandidaturu nejpozději oficiálně potvrdit před sjezdem vládní strany Jednotné Rusko. Jeho začátek je naplánovaný na 22. prosince.

Podle kremelských zdrojů Putin s oznámením své kandidatury nepospíchá, protože "o jeho vítězství stejně nemůže být pochyb." Z tohoto důvodu se prý také nebude pouštět do nějaké velké kampaně.

Vladimir Putin bude příští rok usilovat o svůj čtvrtý mandát. Poprvé byl zvolen před 18 lety, kdy vystřídal na pozici nejmocnějšího muže Ruska Borise Jelcina.

Vzhledem k ruským zákonům, které neumožňují kandidovat na třetí prezidentské období za sebou, vystřídal Putina v roce 2008 jeho spojenec Dmitrij Medvěděv. Po jednom funkčním období Medvěděva se Putin na post prezidenta vrátil.

První kolo voleb, které rozhodnou o ruském prezidentovi na dalších šest let, se uskuteční 18. března 2018. Případné druhé kolo bude následovat o tři týdny později.

Témata:  Vladimír Putin Rusko prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy