Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ruských regionech utlačují úřady stoupence Navalného, píše deník Novaja gazeta

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Úřady v ruských regionech tvrdě zasahují proti stoupencům Alexeje Navalného, kteří tomuto předákovi ruské opozice poskytují prostory pro předvolební setkání. Napsal to dnes opoziční list Novaja gazeta.

Navalnyj se chce příští rok ve volbách ucházet o post hlavy státu, podle volební komise mu to ale znemožňuje pravomocné odsouzení za zpronevěru. Někteří ruští politologové si myslí, že zásahy úřadů povedou k poklesu podpory Navalného v regionech.

Navalnyj na začátku listopadu oznámil, že úřady na příkaz Moskvy odmítají povolovat setkání jeho stoupenců na veřejných místech ve všech velkých i malých městech. Disident se proto rozhodl pořádat předvolební setkání pouze v soukromých prostorách. Podle opozičního listu se tomu ale přizpůsobily také úřady, které teď vyvíjejí tlak na vlastníky těchto prostorů a šéfy štábu Navalného v regionech.

Na začátku listopadu byl například k pěti dnům vězení odsouzen majitel obchodního domu v sibiřském městě Irkutsk, protože pronajal pozemek za obchodním domem Navalného týmu pro soukromou akci. Podle policie šlo ale o veřejné setkání, muž tak byl obviněn z organizace nenahlášeného mítinku.

U výslechu skončil i představitel majitelů obytného domu v Iževsku na východě evropské části Ruska. Na jeho zahradě se v polovině listopadu totiž konalo shromáždění Navalného příznivců. Policie je viní z nepovolených úprav pozemku před shromážděním. Šéf místního štábu Navalného Sergej Urban navíc musel zaplatit pokutu 28.000 rublů (10.300 Kč) za to, že během setkání řekl slovo "mítink", píše list.

Témata:  Rusko Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy