Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman v Moskvě vyznamenal válečné veterány

Miloš Zeman s Putinem v Soči (21.11.2017).
Miloš Zeman s Putinem v Soči (21.11.2017).
Foto: kremlin.ru

Moskva - Prezident Miloš Zeman dnes v Moskvě předal vyznamenání čtyřem ruským osobnostem. Učinil tak v budově českého velvyslanectví, kde společně s manželkou Ivanou uspořádal recepci při příležitosti své státní návštěvy Ruska.

Recepce byla poděkováním ruským válečným veteránům, kteří se podíleli na osvobození Československa z nacistické okupace. Tři z nich, Marija Rochlinová, Vladimir Dymkov a Boris Zvegincev, od prezidenta obdrželi medaile Za hrdinství. Vyznamenaní, jimž je každému 93 let, si stříbrné medaile s vyobrazením dvouocasého lva převzali osobně. Medaili Za zásluhy obdržela ruská bohemistka, profesorka slovanské filologie Valerija Vasiljevová.

Medaili Za zásluhy prezident udělil i ruské obhájkyni lidských práv Svetlaně Ganuškinové. Předsedkyně výboru Občanská pomoc a členka prezidentského Výboru pro rozvoj institucí občanské společnosti a pro lidská práva ocenění nepřevzala, protože pobývá v zahraničí.

Ganuškinová se zabývá zejména otázkami přesídlenců a migrantů, mimo jiné na severním Kavkazu. Od roku 1991 se podílí na činnosti známého ruského střediska Memorial, které se věnuje ochranou občanských práv v mezinárodním měřítku. Ganuškinová loni kandidovala do parlamentu za opoziční liberální stranu Jabloko.

Zeman v projevu vyjádřil úctu veteránům nejen za jejich boj za vlast, ale i za civilizovanou Evropu. Řekl, že kromě osvobození Československa v roce 1945 jsou v historii vzájemných vztahů i negativní zkušenosti, hlavně s okupací v roce 1968. Článek na webu ruské armádní televize Zvezda označil za úmyslnou provokaci, která má narušit česko-ruské vztahy. "Chci věřit, že tato provokace nesplnila svůj úkol," řekl prezident.

Témata:  Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy