Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristické útoky jsou ve světě častější, obětí je ale méně

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

New York - Statistiky amerického Institutu ekonomie a míru (IEP) nazvané Globální index terorismu ukázaly, že minulém klesl počet mrtvých při teroristických útocích o 13%. Rozdíl mezi lety 2016 a 2014 byl dokonce 22%.

Už druhý rok za sebou klesá počet zahynulých osob při teroristických útocích. Avšak počet zemí, kde k útokům došlo, se zvýšil na rekordních 77. Podle zprávy za to může fakt, že terorismus začínají čím dál více páchat jedinci, nikoli organizované skupiny.

Nehledě na zlepšující se tendenci v počtu obětí je rok 2016 s 25 673 mrtvými třetím nejhorším rokem od začátku tisíciletí, kdy IEP s výzkumem začala.

Téměř všechny teroristické útoky v minulém roce (94%) proběhly v Africe, na Blízkém východě, nebo v jihovýchodní Asii, přičemž institut zkoumal 163 světových států.

Tak jako v minulých letech počítá výzkum počet útoků v každé zemi, počet obětí, zraněných a vyčísluje škody. Výsledek se skládá z událostí v zemích za posledních 5 let.

Minulý rok na tom byl podle statistik nejhůře Irák, kde počet útoků i obětí vzrostl o 40%. Naopak v Nigérii se po zásahu proti skupině Boko Haram snížil počet obětí o 80%.

Výzkum však také naznačuje, že nejvyspělejší státy světa, které sdružuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, zažily nejhorší rok z pohledu terorismu od roku 1988 (když nebudeme počítat útok na USA v roce 2001). Zemřelo tu 265 lidí, přičemž téměř všechny útoky měla na svědomí teroristická organizace Islámský stát.

Česká republika se umístila v žebříčku, který ukazuje vliv terorismu v jednotlivých zemích, na 80. místě. Skončila tak lépe než např. Rusko, Německo, Spojené státy, Francie nebo Itálie.

Pouze 30 zemí ze sledovaných nebyly v minulém roce přímo nebo nepřímo ovlivněny terorismem. Mezi ně patří např. Norsko, Slovinsko, Litva, Vietnam nebo Severní Korea.

Celou zprávu a výzkum si můžete prohlédnout zde.

Témata:  terorismus Islámský stát Al-Šabáb

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy