Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA slaví Den díkůvzdání, milionový průvod v New Yorku je výborným cílem teroristů

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

New York - Slavnostním balónovým defilé v centru New Yorku a především tradiční hostinou v rodinném kruhu dnes obyvatelé USA slaví Den díkůvzdání. Jeden z hlavních amerických svátků zahájí zároveň předvánoční nákupní sezónu.

Jednou z tradic, která se ke Dni díkůvzdání pojí, je balónový průvod, který prochází newyorským Manhattanem a jenž každoročně přiláká miliony lidí přímo na místo a další desítky milionů zájemců k televizním obrazovkám.

Letos budou akci doprovázet mimořádná bezpečnostní opatření. Před necelým měsícem spáchal v New Yorku uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov teroristický útok, při kterém zahynulo osm lidí a dalších 12 utrpělo zranění. Zvýšit ostrahu oslav Dne díkůvzdání se úřady rozhodly i kvůli nedávným masovým střelbám. Na počátku října při nejtragičtějším masakru střelnou zbraní v dějinách USA zabil Američan Stephen Paddock v Las Vegas 58 lidí a přes 500 jich zranil.

Loňské vydání anglickojazyčného časopisu teroristické organizace Islámský stát (IS), která se přihlásila k nedávnému útoku na dolním Manhattanu, zmínilo Den díkůvzdání jako "výborný cíl". Podle newyorských úřadů ale nyní nejsou k dispozici žádné věrohodné informace o konkrétní hrozbě.

Jednu z tradic spojených s dnešním svátkem mají již Spojené státy za sebou. Už v úterý prezident Donald Trump udělil milost páru krocanů, kteří jsou tradičním pokrmem Američanů na Den díkůvzdání.

Za účasti první dámy Melanie, syna Barrona a dcer Ivanky a Tiffany omilostnil Trump během slavnostní ceremonie v Bílém domě krocana pojmenovaného Drumstick a formálně i jeho náhradníka jménem Wishbone. Oba ptáci se poté připojili ke svým "kolegům" Taterovi a Totovi, kterým loni udělil milost ještě bývalý prezident Barack Obama a kteří od té doby žijí spokojeně na farmě.

"Jak mnozí z vás ví, byl jsem velmi aktivní co se týče rušení mnoha exekutivních akcí svého předchůdce," řekl Trump při tradičním rituálu. "Úřad Bílého domu mě nicméně informoval, že milost udělená Taterovi a Totovi nemůže být za žádných okolností anulována... Tatere a Tote, můžete být v klidu," zažertoval prezident, který dnešní svátek stráví s rodinou ve své rezidenci Mar-a-Lago na Floridě.

Den díkůvzdání se v USA slaví každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Podle tradičního výkladu jej poprvé slavili na počest sklizně první úrody evropští osadníci se spřátelenými původními obyvateli v roce 1621.

Ve 20. století se Den díkůvzdání stal v USA postupně počátkem vánočních nákupů. Předvánoční nákupní horečka po mnoho desetiletí propukala až v pátek, který v USA nazývají "černý". V posledních letech ale obchodníci zahajují vánoční sezónu už ve čtvrtek večer, tedy přímo ve sváteční den.

Témata:  Den díkůvzdání Donald Trump USA

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy