Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se vyhnulo diplomatickému skandálu s Českem, píše ruský Kommersant

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Kommersant píše o kauze kolem článku hájícího sovětskou invazi do Československa v roce 1968, kterou na svých stránkách v úterý zveřejnil web ruské armádní televize Zvezda. Rusku se podle listu při jednáních s prezidentem Milošem Zemanem podařilo vyhnout vážnému diplomatickému skandálu jen díky včasné přípravě.

Zmíněná stať vyvolala bouřlivou odmítavou reakci české politické scény. Její autor Leonid Maslovskij v ní mimo jiné tvrdí, že sovětská invaze v roce 1968 zabránila státnímu převratu zorganizovanému Západem a zachovala v zemi mír na dalších 20 let. Prezident Miloš Zeman autora označil za "novinářského šílence s vylízaným mozkem".

Podle Kommersantu byl Zeman o obsahu článku obeznámen ve středu na česko-ruském ekonomickém fóru. Jeden z členů Zemanovy delegace ale ČTK řekl, že prezident se o materiálu dozvěděl už v úterý večer.

Kommersant píše, že řada členů české delegace požadovala státní návštěvu na protest ukončit. Zeman se ale rozhodl takto nepostupovat, nýbrž tuto otázku nastolit při jednání s premiérem Dmitrijem Medveděvem. To se podle listu dozvěděli v aparátu ruské vlády a měli čas se na to připravit. "Kdyby se (Zeman) méně zaměřoval na spolupráci s naší zemí, tak by se otočil na podpatku a odjel... Bez ohledu na přípravu (ruské reakce) jednání už tím bylo zatížené," uvedl zdroj listu.

Ruský premiér se na středečním jednání s českým prezidentem od článku, který na webu už dostupný není, na Zemanovu žádost distancoval. Šéf mediální společnosti Krasnaja zvezda, která televizi vlastní, Alexej Pimanov pak uvedl, že televizní redakce je za stanovisko premiéra vděčná a plně ji podporuje. Pimanov dále znovu zdůraznil, že server je diskusním fórem, kde se střetávají různé názory.

Témata:  Rusko Miloš Zeman VIII.68 Dmitrij Medveděv

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy