Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se u Putina přimlouval za vězněného teologa. Novináře přirovnal k prostitutkám

Odvolil i prezident Miloš Zeman
Odvolil i prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Moskva - Prezident Miloš Zeman se při úterním setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem přimluvil za propuštění ukrajinského teologa Igora Kozlovského, kterého vězní proruští povstalci na Krymu.

Kozlovskij (62) byl zatčen loni v lednu v Doněcku, byl obviněn ze špionáže a nezákonného držení zbraní a odsouzen na dva a půl roku vězení. Kozlovskij, který od začátku proruského povstání proti násilnostem protestoval, je nemocen. Osvobozen by podle českého prezidenta mohl být v rámci výměny zajatců.

Absence jakékoli reakce z Doněcka na Zemanovu žádost prezidenta pohoršila. O takzvané Doněcké lidové republice se proto prezident napříště bude vyjadřovat nepříznivě.

Zeman se vrátil k aféře kolem článku na webu ruské armádní televize Zvezda, který vychvaloval sovětskou okupaci Československa v roce 1968. Poukázal na to, že text byl ze serveru stažen a na jeho místě se objevila pochvalná informace o takzvaném pražském jaru. Je to podle něj důkaz, že "novináři plně odpovídají charakteru prostitutek".

Témata:  Miloš Zeman Vladimír Putin Krym

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.