reklama

Skupina má šest členů a nazývá se "Daeshgram", což vzniklo spojením arabského synonyma pro IS a světoznámého instagramu. Jejich tváře nikdo neviděl a není jasné, zda se znají i mezi sebou. Jako správní hackeři stojící proti teroristické organizaci si dávají obzvlášť pozor na bezpečnost a komunikují přes zašifrované kanály. S pobavením často říkají, že ani vlastní rodina nemá o jejich "brigádě" potuchy.

Dvojí život však zatím zvládají. Čtyři z nich pracují v oboru programování a kyberbezpečnosti, jeden je stále student a další je inženýr. I když byl Islámský stát fyzicky poražen, světové velmoci si nedokáží poradit s jejich virtuální podobou. Zašifrované kanály a propagandistická videa vyzývající k terorismu se pořád šíří internetem, nyní se je snaží hackeři ze skupiny Daeshgram porazit i tady.

Skupinu založili asi před rokem Nada and Ahmedem (použité pseudonymy). "Beztak jsme většinu času blbli na internetu, teď jsme to aspoň nějak zužitkovali," chlubí se Nada. "Islámský stát i po porážce je stále hrozbou pro naši zemi, na své síti telegram si mohli dělat prakticky, co chtěli. Teď jsme jim ukázali, že i my si můžeme dělat, co cheme a vůbec se jich nebojíme," tvrdí hackerka.

Telegramové kanály jsou hlavní sociální síti pro teroristickou organizací. Všechny zprávy se posílají zašifrované, je tak skoro nemožné odhalit, odkud pocházejí. Podle Nady to bylo zpočátku jen legrace. "Nejdřív se nám podařilo infiltrovat jejich telegram. Wow, byla to legrace, ale pak jsme začali studovat jejich chování, zvyky, předstírali jsme, že jsme džihádisté," popisuje Nada.

"Každý den nám chodí výhružné maily a zprávy od členů IS. Zabijeme vás, najdeme si vás," tvrdí Ahmed. Jenže mladí lidé se nebojí. "Jako hackeři si samozřejmě dáváme velký pozor a bezpečnost bereme zcela vážně. Nebojíme se, že by nás dokázali vystopovat. Sami bychom nedokázali prolomit naši současnou obranu," směje se Ahmed.

Daeshgram však čelí mimo IS i další velké hrozbě. Tím je samotná irácká vláda, která má jen málo pochopení pro aktivity skupiny. Kdyby je chytili při činu, přinejmenším stráví několik let ve vězení. Irácká armáda sice vynaložila spoustu peněz na pozemní boj, spoustu vojáků padlo v bitvách, nic však nedělá proti virtuálnímu rozšiřování IS. To dělá starosti hlavně USA, ale i jejich experti zdaleka nemají tak dobré výsledky, jako skupina mladíků.

"Zpočátku jsme okopírovali jejich propagandu, psali jsme jejich zprávy nebo přetvořili videa. Muselo to být ovšem v kvalitě, která je uvěřitelná. Naše fake news připomínali skutečnou propagandu, nejspíš proto nás autority vnímají jako zločince, protože nás vnímají za podporovatele IS. Jenže právě uvěřitelnost je klíčová pro úspěšnou infiltraci, nemohli jsme si moc vymýšlet, jinak mezi džihádisty se hned objeví podezření," vysvětluje Nada.

"Samozřejmě chápeme, že západní svět se teď na fake news dívá nelibě. Fake news v řadě státech destabilizovaly demokracii, jenže my pomocí nich jsme zanesly chaos mezi džihádisty," tvrdí Ahmed. Šířili v tichosti například porážku IS na bitevních polích. Teď už o nich teroristi dobře ví, proto svoje aktivity nemusí tak pečlivě skrývat a mohou si dovolit mnohem výraznější akce.

Mezi takové patří třeba i to, že propagandistická videa zaměnili za pornografické nahrávky. To radikály samozřejmě pobouřilo a od té doby získává Daeshgram mnohem více výhrůžek než kdy dřív. "´Teď když o nás ví, už se nemusí schovávat a kopírovat jejich rétoriku. Nicméně už nemůže dále šířit chaos v jejich řadách, což je taky škoda," domnívá se Nada.