Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf slovenské sněmovny neodsoudil ruskou anexi Krymu

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Šéf slovenské sněmovny a nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko na rozdíl od jiných předních slovenských politiků neodsoudil ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Danko se vyslovil proti tomu, aby docházelo k účelovým sankcím, pokud selže dialog.

"Necítím se být historikem, odborníkem, abych říkal ano-ne v této věci. Každý národ má právo, aby žil ve společenství a ve státním svazku s těmi, s nimiž cítí kořeny nebo vázanost. Samozřejmě v rámci Evropy existuje poválečné uspořádání, které by mělo být zachováno," řekl dnes Danko novinářům na dotaz ohledně svého postoje k anexi Krymu.

Za podobný případ jako Krym označil Danko osamostatnění bývalé srbské province Kosovo. Řekl také, že by na takové situace měl platit stejný metr.

Rezervovaně se Danko postavil k ukládání sankcí. "Neměli bychom vymýšlet účelově sankce kvůli tomu, že selhává dialog na nejvyšší úrovni, a potichu tolerovat obchodování mocných, kteří tyto sankce navrhují," řekl Danko.

Slovensko ve své nové bezpečnostní strategii označilo anexi Krymu za mimořádně zneklidňující případ porušení základních principů a norem mezinárodní práva. Premiér Robert Fico, který dlouhodobě kritizuje protiruské sankce, v minulosti opakovaně řekl, že v případě Krymu došlo k porušení mezinárodního práva.

Témata:  Slovensko Krym Andrej Danko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy