Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mugabe dostal za rezignaci imunitu, chce umřít v Zimbabwe

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Robert Mugabe dostal výměnou za odstoupení z funkce zimbabwského prezidenta imunitu. Agentuře Reuters to dnes sdělily anonymní zdroje.

"Pro něj bylo velmi důležité, aby mu bylo zaručeno, že v bezpečí zůstane v zemi... a přitom mu to neznemožní, aby cestoval do zahraničí, když bude chtít nebo muset," řekl zdroj z prostředí vlády. Mugabe údajně vyjednavačům řekl, že si přeje umřít v Zimbabwe a že odchod do exilu neplánuje.

Mugabe odstoupil z funkce prezidenta po téměř 30 letech. Učinil tak v úterý, když parlament zahájil proces jeho odvolání. Odchod nejstarší hlavy státu na světě přivítaly davy v ulicích Harare a příznivé reakce zazněly i od zahraničních státníků. "Nebudu předstírat, že mě pád Mugabeho mrzí," napsal na twitteru šéf britské diplomacie Boris Johnson.

Mugabeho pád vyvolal armádní převrat z 15. listopadu, po kterém vojáci drželi autoritářského prezidenta i jeho manželku v domácím vězení. Armádě se nelíbilo, že Mugabe 6. listopadu odvolal viceprezidenta Emmersona Mnangagwu podporovaného generály. Bývalý ministr pro národní bezpečnost Mnangagwa má v pátek složit přísahu jako nová hlava státu na Národním sportovním stadionu s kapacitou 60.000 lidí.

Ceremoniálu se podle zimbabwské státní televize v souladu s protokolem zúčastní také odstupující prezident, agentura AP ale toto tvrzení zpochybňuje. Mugabe je podle všeho stále v Harare i se svou ženou Grace, od nedělního televizního vystoupení, kdy se ještě překvapivě vzepřel tlaku na odstoupení, se ale neobjevil na veřejnosti.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy