Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británii se vůbec nedaří: Čelí nejdelšímu pádu životní úrovně za více než 60 let

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Analýza britského výzkumného střediska Resolution Foundation dospěla k závažným závěrům. Spojené království směřuje k nejdelšímu propadu životní úrovně od začátku měření v 50. letech minulého století.

Propad příjmů má nepřetržitě trvat bez jednoho čtvrtletí celých pět let - od roku 2015 do roku 2020. Nejslabší třetina domácností přijde do konce funkčního období parlamentu (v roce 2022) o zhruba 715 liber (20.400 Kč) ročně, zatímco nejbohatší třetina vydělá navíc v průměru o 185 liber (5300 Kč). Zvýší se tak i nerovnost mezi občany, upozornil list The Independent.

"Britské domácnosti jsou teprve v rané fázi nejdelšího období nepřetržitého poklesu disponibilních příjmů za více než 60 let - delšího než po finanční krizi," tvrdí šéf výzkumného střediska Torsten Bell.

V roce 2022 bude britské hospodářství o 42 miliard liber (1,2 bilionu Kč) menší, než se původně očekávalo. Může za to slabý ekonomický růst v nadcházejících letech. Ministr financí Philip Hammond ve středu při představování nových rozpočtových opatření při této příležitosti také oznámil, že vláda vynaloží na podporu ekonomiky 25 miliard liber (714 miliard Kč).

Témata:  Velká Británie ekonomika Philip Hammond

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy