Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace uprchlíků z ostrova Manus skončila, pomáhat musela i policie

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Canberra - Na ostrově Manus, který patří Papui-Nové Guineji, skončila evakuace uprchlického tábora. Konflikt, kdy žadatelé o azyl odmítali odejít do náhradních a lépe vybavených zařízení, trval tři týdny. Situaci musela řešit policie.

Policejní velitel Dominic Kakas dnes řekl, že z tábora, který byl jenom pro muže, bylo odvezeno všech 378 uprchlíků. Vyklízení tábora začalo ve čtvrtek, běženci byli přemístěni autobusy do zařízení v blízkém městě Loreangau. Podle právníků uprchlíků policie přinutila muže odejít tím, že jim zničila jejich majetek.

Nejvyšší soud Papuy-Nové Guineje loni rozhodl o uzavření tábora a úřady do něj přerušily 31. října dodávky vody a elektřiny. Uprchlíci ale odmítali odejít ze strachu před represemi ze strany obyvatel města Lorengau.

Austrálie nedovoluje na svém území usadit se běžencům, kteří připlují k jejím břehům. Žadatele o azyl posílá do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea a za provozování táborů těmto zemím platí.

Aktivistka Shen Narayanasamyová, která se zabývá ochanou práv uprchlíků, řekla, že ji v noci vzbudil telefonát a volající uprchlík volal o pomoc. "Zabíjejí nás," řekl. Podle Narayanasamyové je ostudné, jak se s uprchlíky jednalo, do autobusů prý byli vyvlečeni, někteří přinuceni i bitím.

Australský ministr pro imigraci a ochranu hranic Peter Dutton řekl, že je "přehnané a nepřesné" tvrdit, že na ostrově Manus bylo použito násilí a lidé byli zraněni. Uprchlíci podle něj začali poškozovat záložní generátory a vodní infrastrukturu na novém místě.

Na ostrově jsou zástupci charitativní organizace World Vision. Patří k nim Peter Costello, který řekl, že někteří z mužů přiváděných k autobusům na těle měli odřeniny a škrábance. Zdálo se rovněž, že jsou podvyživení. Nejméně jedno ze tří zařízení v Lorengau je podle něj stále ve výstavbě. Mezi běženci na ostrově Manus jsou převážně Rohingové, Afghánci, Íránci a Srílančané.

Témata:  uprchlíci Austrálie Papua Nová Guinea

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy