Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohled na rok 1968, který zazněl z Ruska, byl podivný, říká Sobotka

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes dorazil do Bruselu na summit EU a zemí Východního partnerství. Při příchodu na jednání podotkl, že interpretace událostí roku 1968, která nedávno zazněla z ruského média, je podivná.

Proti textu na webu ruské armádní televize se přímo v Rusku při setkání s premiérem Dmitrijem Medveděvem ohradil i český prezident Miloš Zeman. Předseda ruské vlády se od textu distancoval.

Sobotka dnes také řekl, že podle jeho názoru nejsou Zemanovy výroky "nějak v rozporu s tím, jaká je česká zahraniční politika vůči Ukrajině, vůči Gruzii, Moldávii a dalším zemím, které se podílí na Východním partnerství".

Český premiér ovšem zároveň upozornil, že anexe Krymu byla závažným porušením mezinárodního práva, se kterým se Evropa nemůže smířit. Podle Sobotky také platí, že unijní protiruské sankce, zavedené kvůli ruskému postupu na východě Ukrajiny, jsou velmi těsně propojeny s plněním mírových dohod.

"Není je možné rušit bez toho, aby bylo dosaženo pokroku při plnění dohod z Minsku, bez toho, aby byla jasně nastavena pravidla z hlediska vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem," uvedl Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Rusko VIII.68

Aktuálně se děje

17. května 2024 14:04

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil další operaci

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovaly o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy