Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Krokodýl" Mnangagwa převzal oficiálně rozvrácené Zimbabwe

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa (75) dnes v Harare složil prezidentskou přísahu. V čele Zimbabwe nahrazuje diktátora Roberta Mugabeho (93), který byl u moci dlouhých 37 let.

Inauguraci Mnangagwy na Národním sportovním stadionu přihlížely desítky tisíc lidí a také prezidenti Botswany, Zambie a Mozambiku. Politik by měl Zimbabwe vést do voleb plánovaných na léto 2018.

Mnangagwa se ve středu vrátil do vlasti z Jihoafrické republiky, kde po odvolání z bezpečnostních důvodů pobýval. Mnozí komentátoři se obávají, že jeho jmenování nepřinese skutečnou změnu. Jako dlouholetý Mugabeho spojenec měl výrazný podíl na represích starého režimu. Pro svou drsnost a politickou mazanost si vysloužil přezdívku "krokodýl".

Mnangagwa působil mimo jiné jako šéf bezpečnosti a je populární mezi generály, kteří 15. listopadu de facto převzali v Zimbabwe moc. Od té doby drželi vojáci Mugabeho i některé ministry v domácím vězení.

Mugabe odvolal Mnangagwu 6. listopadu. Ministr informací tehdy uvedl, že jevil "známky neloajálnosti". Podle médií se tak měla uvolnit cesta k nástupnictví pro Mugabeho choť Grace, která dříve Mnangagwu obvinila z osnování převratu.

Mugabe zanechal Zimbabwe s rozvrácenou ekonomikou, kterou sužuje vysoká nezaměstnanost, hyperinflace i nedostatek potravin. Bez práce je v zemi podle největší zimbabwské odborářské organizace až 90 procent lidí v produktivním věku a extrémní chudoba postihuje asi pětinu populace.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy