Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a země Východního partnerství odsouhlasily společný přístup

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Na dnešním summitu v Bruselu přijaly státy EU a šest zemí projektu Východního partnerství společnou deklaraci. Mimo jiné uvádí, že je suverénním právem každého z partnerů vybrat si úroveň ambicí a cílů, které si hodlá ve vztahu s Evropskou unií stanovit.

Dokument, s jehož textem Ukrajina souhlasila až po odkladech, uznává evropské aspirace i evropskou volbu východoevropských států, uvádí ale také, že rozsah, hloubka a rychlost reforem i spolupráce s unií je určována "ambicemi a potřebami" partnerů.

Deklarace je základním výstupem z pátého summitu Východního partnerství, tedy projektu spolupráce mezi unií a Ukrajinou, Arménií, Ázerbájdžánem, Gruzií, Moldavskem a Běloruskem, který začal v roce 2009 v Praze.

Účastníci vrcholné schůzky Východního partnerství v deklaraci také uvedli, že jsou vysoce znepokojeni pokračujícím porušováním principů mezinárodního práva v mnoha oblastech regionu.

Přílohou dokumentu je také dvacítka do roku 2020 realizovatelných projektů ve čtyřech oblastech definovaných jako "silnější hospodářství, lepší vládnutí, silnější propojenost a silnější společnost".

Jde například o zlepšení přístupu k financování pro malé a střední firmy, o podporu občanské společnosti, posilování vlády práva a boje s korupcí, o soudní reformy, užší bezpečnostní spolupráci, ale také o posilování bezpečnosti dodávek energetických surovin či o vznik škol a výměnných studentských programů.

Témata:  EU východní partnerství EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy