Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká letadla L-410 nesmí létat na východě Ruska, nehoda vyděsila úřady

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Správa Chabarovského kraje pozastavila v regionu lety stroje L-410 českého původu. Důvodem je nedávné letecké neštěstí, při kterém zahynulo šest osob. Nařízení se dotkne tří strojů aerolinek Khabarovsk Airlines, napsal server Russia Aviation Insider.

"Je tady hrozba technické závady," vysvětlil agentuře TASS rozhodnutí úřadů zástupce ředitele regionálního úřadu pro dopravu a infrastrukturu Dmitrij Kirsanov. Vyšetřovatelé pracují se třemi teoriemi, co nehodu 15. listopadu způsobilo: nepřízeň počasí, pochybení pilota a technický problém.

Podle meteorologů v době, kdy letoun se sedmi pasažéry zmizel z radaru a zřítil se do lesa, panovaly dobré povětrnostní podmínky. Stalo se tak na konci více než 800 kilometrů dlouhé trasy z Chabarovska do města Nelkan, údajně jen 1200 metrů od přistávací dráhy na cílovém letišti. Neštěstí přežila pouze tříletá holčička. Utrpěla však vážná zranění.

Model Let L-410 Turbolet, který byl vyvinut ještě v dobách Československa, se od roku 1971 vyráběl v českých Kunovicích; nyní se však stroj se dvěma turbovrtulovými motory a prostorem až pro 19 pasažérů montuje v Rusku.

Témata:  Rusko L-410 letectví a letadla

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy