Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Saudské Arábii se sešli ministři obrany muslimské koalice proti teroru

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - V Rijádu se dnes koná první summit zástupců protiteroristické koalice, kterou na konci roku 2015 vyhlásila Saúdská Arábie. Sešli se na něm ministři obrany čtyř desítek muslimských zemí.

Korunní princ a zároveň saúdskoarabský ministr obrany Muhammad bin Salmán ohlásil "nemilosrdný" boj s extremistickými skupinami.

Rijád blok vyhlásil v prosinci 2015, když ještě 32letý Salmán zastával pouze ministerský post. Blok měl původně 34 členů, postupně ale přibral dalších sedm. Koalici tvoří hlavně sunnitské státy, kromě blízkovýchodních zemí jsou členy také Turecko, Pákistán či Nigérie. Naopak mezi nimi není Írán, Irák ani Sýrie, zatímco Katar, který je členem, kvůli diplomatickému sporu se čtyřmi arabskými zeměmi svého zástupce na jednodenním setkání neměl.

Vznik koalice vyvolala situace kolem tzv. Islámského státu. Ten na podzim ztratil pozice v Iráku stejně jako své "hlavní město" Rakku na území Sýrie. Podle agentury Reuters zatím aliance nepodnikla žádné významné kroky.

"Největší nebezpečí terorismu a extremismu je pošpinění pověsti našeho krásného náboženství. (...) Nedovolíme, aby to pokračovalo," uvedl nástupce saúdského trůnu. "Dnes startujeme potírání terorismu a jeho prohru vidíme ve světě v mnoha podobách, zejména v muslimských zemích. (...) V boji budeme pokračovat, dokud nedosáhneme jeho porážky," citovala z projevu Salmána na první vrcholné schůzce koalice agentura AP.

Podpora mezi členy aliance může mít formu nasazení jednotek, finanční a materiální pomoci a bezpečnostního poradenství, přičemž ústředí operací bude v metropoli Saúdské Arábie. Pakt se údajně nezaměřuje pouze na použití síly či zpravodajských služeb, ale také narušení financování teroristů a šíření jejich ideologie. Vojenským velitelem paktu je pákistánský generál Rahíl Šaríf.

Témata:  Saúdská Arábie terorismus muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy