Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská FSB zadržela polského historika, musel zemi opustit

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská kontrarozvědka FSB v pátek zadržela polského historika Institutu národní paměti (IPN) Henryka Glembockého a dala mu 24 hodin na opuštění země. Podle listu Gazeta Wyborcza v Moskvě pobýval od 14. listopadu za účelem bádání v archivech a knihovnách. Akademik se zabývá dějinami polsko-ruských vztahů v 19. a 20. století.

Důvod svého rozhodnutí ruská kontrarozvědka neuvedla, a Glembocki se tak proti němu nemohl odvolat. FSB polskému historikovi údajně zároveň zakázala opětovný vstup do Ruska. Polské velvyslanectví v Moskvě uvedlo, že situaci kolem zadržení Glembockého "monitoruje".

Mluvčí Jagellonské univerzity, na které historik rovněž působí, dnes rádiu ZET řekl, že Glembocki je již zpátky v Krakově.

Glembocki ve středu a ve čtvrtek přednášel v Petrohradu na půdě Polského institutu a ruského nevládního hnutí Memorial, které mapuje historii sovětských represí.

Polský Institut národní paměti (IPN), pro který Glembocki mimo jiné pracuje, se podobně jako český Ústav pro studium totalitních režimů zabývá obdobím druhé světové války a komunismu.

Témata:  Rusko Polsko historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy