Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně zemřel nejvyšší katalánský prokurátor

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Barcelona - V Barceloně dnes zemřel katalánský nejvyšší prokurátor José María Romero de Tejada, bylo mu 69 let. Příčinu jeho úmrtí oficiálně úřady nesdělily. Podle deníku El Mundo ale trpěl leukémií a nedávno prodělal zápal plic.

"Upřímnou soustrast jeho rodině a známým. Je to velká ztráta pro justici i prokuraturu," napsal dnes na twitteru španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá. 

Romero byl katalánským nejvyšším prokurátorem od roku 2013, kdy nahradil Martína Rodrígueze. Ten veřejně vyjadřoval podporu tehdejšímu chystanému referendu o nezávislosti Katalánska. To se nakonec konalo v listopadu 2014 jako nezávazné hlasování.

Nový katalánský prokurátor Romero kvůli plebiscitu tehdy podal stížnost na tehdejší katalánské vedení kvůli zorganizování hlasování, které Madrid považuje za neústavní. Bývalý předseda katalánské regionální vlády Artur Mas byl nakonec odsouzen k dvouletému zákazu výkonu veřejné funkce.

Romero také letos v září nařídil tehdejšímu veliteli katalánské policie Josepu Lluísi Traperovi zabránit referendu o nezávislosti Katalánska, které se nakonec konalo 1. října. Zasahovala při něm španělská policie a katalánští policisté čelí obvinění z nečinnosti. Sám Trapero je před soudem v Madridu stíhán pro vzpouru.

Deník ABC připomněl, že Romero zemřel jen devět dní poté, co v Argentině podlehl infekci ledvin španělský generální prokurátor José Manuel Maza (66). Ten letos v říjnu bývalou katalánskou vládu a několik členů vedení regionálního katalánského parlamentu, který Madrid rozpustil, obvinil ze vzpoury kvůli jejich snahám o nezávislost Katalánska.

Témata:  Katalánsko Španělsko úmrtí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy