Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečná moc amerického prezidenta: Opravdu může nařídit jaderný útok kdy se mu zachce?

Test jaderné zbraně
Test jaderné zbraně
Foto: Pixabay

Je osm ráno, začátek týdne. Americký prezident Donald Trump se špatně vyspal, navíc ho trápí nikdy nekončící nadávky o starém senilním bláznovi, kterými ho zahrnuje Severní Korea. Má už všeho dost, došla mu trpělivost a o Kim Čong-Unovi už nechce přemýšlet. Nakáže proto, aby KLDR byla jaderně zničena.

Skutečně má americký prezident ve svých rukou tolik pravomocí, aby započal sám od sebe nukleární válku? A doopravdy má v Oválné pracovně červený knoflík, kterým může přikázat, aby armáda odpálila jaderné hlavice? Prezident Trump je nestabilní a jeho nálady nepředvídatelné, domnívá se Kongres. Radši proto v úterý svolali politici schůzi, na které se bude jednat o tom, zda hlavě státu neseberou pravomoc.

Je tedy pro Trumpa tak jednoduché, aby zničil svět? USA má jeden z největších světových jaderných arzenálů, z tohohle hlediska je společně s Ruskem nejvíce nebezpečnou zemí na světě. Každá jaderná velmoc má vlastní protokol na to, jak mají jednat v případě rozpoutání jaderné války. Většinou jsou tyto instrukce tajné, u USA jsou však některé informace známé.

Jeden z prvních úkolů, který čeká na nového vrchního velitele americké armády (v tomto případě prezident), je přijmout do svého držení aktivační kódy na odpálení jaderných raket. Tyto kombinace se nazývají "Zlaté kódy" a jsou vytištěné na tvrdé kartičce o velikosti asi platební karty. Tu by pak vrchní velitel neboli prezident měl vždy nosit u sebe.

Pokud se hlava státu vzdálí z Bílého domu, pak je mu vždy na stopě speciální pracovník z armády, který nosí "nukleární fotbal". Jedná se o malý kufřík s nástrojem, který umožní prezidentovi přímou komunikaci s národním obranným systémem. Svým způsobem je to cestovní verze červeného knoflíku, který má prezident ve své pracovně. A jak teda prezident přikáže uskutečnit jaderný útok?

Jednoduše nakliká kódy do systému. Armáda dostane příkaz provést útok, nejdříve dojde k ověření informací a záměru, ale pak už nic odpálení raket nezastaví. Velící důstojníci sice můžou odmítnout, rezignovat, ale na jejich místo vždy nastoupí někdo jiný, kdo rozkaz provede. Alespoň takhle by to mělo fungovat podle příručky.

Prezident Donald Trump se sice již několikrát urazil nad obviněními, že by mohl sám od sebe jen tak započít nukleární útok. Trump tato obvinění odmítá s tím, že není přeci tak lehkovážný, přesto mnoho lidí i odborníků se obává, že by k tomu mohlo skutečně dojít, a vůbec nikdo nemůže útoku zabránit.

"Pravomoc vrchního velitele je jasná, jen on sám má kompletní kontrolu nad užívání nukleárních zbraní," řekl Bruce G. Blair pro Bloomberg, bývalý operační důstojník, který sloužil právě u odpalovací rampy. Podle něj by před samotným rozkazem měla být uspořádaná konference s vojenskými rádci, avšak délka jednání závisí zcela na prezidentovi. Hovory tak můžou trvat hodiny, ale i jen 30 vteřin, pokud si to prezident tak přeje.

Ne všichni však souhlasí s tím, aby Kongres sebral Trumpovu pravomoc a převedl je na sebe. V tom případě by to znamenalo, že jedině hlasováním Kongresu by mohlo dojít k použití jaderných hlavic, což odmítá i řada armádních činitelů. Podle nich by byl proces příliš zdlouhavý a prezident dostal původně pravomoc nad nukleárními raketami z toho důvodu, aby mohlo USA rychle zareagovat v případě ohrožení.

Politolog a bezpečnostní expert Peter Feaver pak popsal dva scénáře, kdy by mohlo k odpálení jaderné rakety skutečně dojít. V tom prvním dá podmět armáda, která varuje prezidenta před nebezpečím a na něm pak, zda přikáže protiútok. V tom druhým je však aktérem prezident, jehož slovo je v tomhle směru absolutní. Jednu malou překážku však tato verze přeci jen má, velící důstojníci mohou odmítnou vykonat "ilegální" rozkaz, nic však nedefinuje, jak takový ilegální rozkaz vypadá, nebo co znamená.

Problém je v tom, že zákon pořádně nedefinuje, jak takový ilegální rozkaz vypadá. Mluví se jen o tom, že nezákonné je to v případě, že by se tím narušil mír a země by se dostala do války. Z tohohle pohledu se dá usoudit, že za stávající situace by byl útok třeba na Moskvu nesmysl. Ruská federace USA nijak zvlášť v současnosti neohrožuje. Ale dá se to samé říct i o Severní Koreji?

Pokud se naplní první scénář, že prezident dostane podnět z armády, pak je to prakticky vždy legální akt. V druhém případě to ovšem záleží jen a jen na úsudku lidí, kteří jsou momentálně ve službě. V tomto případě může prezidentův rozkaz zbrzdit jen jedna možnost, a to když celá armáda rezignuje tak, aby nezbyl vůbec nikdo, kdo rozkaz vykoná.

Ale vzhledem k velikosti armády je nepravděpodobné, že by všichni vojáci jednohlasně odsouhlasili neuposlechnutí rozkazu. Generál letectva John Hyten sice o víkendu řekl, že by nikdy ilegální útok neprovedl, ale jak by v takovém případě vypadala situace? "Co bych udělal, kdybych vyhodnotil útok jako ilegální? Řekl bych: Pane prezidente, tohle je nezákonné jednání," řekl John Hyten. Pokusil by se pak prý s prezidentem najít řešení, které by bylo legální. Ostatně, nic jiného mu ani nezbývá. Pokud Trump jeho varování neuposlechne, nemá generál jinou možnost, než uposlechnout nebo rezignovat.

Témata:  jaderné zbraně Donald Trump USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy