Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

17letý mladík byl v Británii odsouzen za plánování atentátu

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britský soud dnes uznal vinným z plánovaní teroristického útoku sedmnáctiletého mladíka, který chtěl údajně automobilem najet do davu ve velšské metropoli Cardiffu.

Na seznamu možných cílů útoku, k němuž jej inspirovala činnost organizace Islámský stát (IS), měl koncert kanadského popového zpěváka Justina Biebera či nákupní středisko, informovala agentura Reuters.

Podle prokuratury plánoval mladý muž atentát podobný tomu, jaký spáchal letos v březnu Khalid Masood nedaleko britského parlamentu. Islamista tehdy nejprve najel do lidí na Westminsterském mostě, následně z auta vystoupil a nožem způsobil smrtelná zranění policistovi. Kromě pěti obětí zemřel po útoku i sám atentátník, kterého zabila policie.

V batohu v pokoji mladíka, kterého dnes soud uznal vinným, policie našla "mučednický dopis", ve které se označoval za "vojáka Islámského státu". V zavazadle byl také velký nůž a kladivo.

Mladý muž podle prokuratury zveřejňoval na internetu také materiály, "které mohly povzbudit další ke spáchání teroristických činů" a stahoval si i návody, jak spáchat atentát coby "osamělý vlk", tedy bez užšího napojení na nějakou teroristickou skupinu. Heslem jeho účtu na sociální síti instagram, kde zveřejňoval propagandu IS, byla slova "útok náklaďákem".

Témata:  Velká Británie terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy