Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn vzpomínal na Nicholase Wintona

sir Nicholas Winston
sir Nicholas Winston
Foto: www.wikipedia.org

Londýn - V Londýně se dnes konala vzpomínková akce k uctění památky sira Nicholase Wintona, zachránce 669 československých, převážně židovských dětí.

Do britské metropole se při této příležitosti z celého světa sjelo 130 "Wintonových dětí" a jejich rodinných příslušníků, uvedla BBC. Českou vládu zastupoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Winton, který zemřel loni v červenci ve věku 106 let, v letech 1938 a 1939 v nacisty ohroženém Československu organizoval z vlastní iniciativy odjezdy židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici a přijetí v Británii.

"Už navždy se mnou zůstane vzpomínka na to, jak se dívám z okna a vidím obličeje příbuzných, uplakané a starostlivé," řekla jedna ze zachráněných Ruth, které bylo tehdy 13 let. Další ze zachráněných dětí, který se představil jako Hugo, ocenil rodiče za to, že své děti do vlaku poslali.

Témata:  Nicholas Winton Velká Británie

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy