Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel izraelský pilot Marom, jedno z "Wintonových dětí" odvezených z Československa

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tel Aviv - V Tel Avivu zemřel vojenský letec z dob počátku izraelského státu Hugo Marom. Narodil se v Brně. Byl jedním z dětí, které odjely z nacisty okupovaného Československa ve vlacích vypravených Nicholasem Wintonem.

Marom (†89) pocházel ze starobylého rodu Meislů. Jako jedno z Wintonových dětí odcestoval v červenci 1939 do Anglie.

Po válce se vrátil do Československa, kde odmaturoval. V roce 1948 se přihlásil jako dobrovolník do izraelské armády a v Olomouci absolvoval výcvik izraelského letectva. Marom v roce 1949 odešel do své nové vlasti, kde se jako stíhací pilot účastnil izraelsko-arabských válek.

V roce 2010 mu tehdejší ministr zahraniční Karel Schwarzenberg předal ocenění Gratias Agit. O pět let později se zúčastnil vzpomínkové akce v Hradci Králové, o v roce 2016 setkání letců po 70 letech v Olomouci.

Přišel také s nápadem na vytvoření památníku věnovaného rodičům "Wintonových dětí", který byl loni odhalen na hlavním nádraží v Praze.

Témata:  úmrtí Izrael Česká republika Nicholas Winton

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy