Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku kvůli mistrovství světa ve fotbale znovu otevírají záchytky

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - V Rusku byly záchytky zrušeny v roce 2011 a nyní se ukazuje, že to nebylo právě nejlepší rozhodnutí. Některá města, například Samara, už hlásí, že jsou připravena postarat se o opilé fanoušky, kteří do Ruska vyrazí příští léto na mistrovství světa ve fotbale.

První záchytka v Rusku vznikla v listopadu 1902 v Tule s jasným zadáním "snížit úmrtnost pracujících kvůli pití". Po 115 letech není právní postavení nových záchytek vůbec jasné, byť se tato iniciativa těší podpoře i v regionech, kde žádné fanoušky nečekají.

"Opilství trápí všechny, ale jak s ním bojovat, když podle nynějšího zákona může každý alkoholik poslat lékaře kamsi a jít se opít i uprostřed odvykací léčby? Ani ministerstvo vnitra, kterému záchytky před lety odebrali, se nechce starat o zajišťování opilců," poznamenal časopis Ogoňok s připomínkou, že za dob Sovětského svazu bývaly záchytky "chloubou represivního systému". Nynější hlavolam lze prý shrnout jednou větou: policisté nemohou léčit, lékaři nesmějí k léčení nutit.

Záchytky v očích zákona neexistují, a tak ty samarské fungují jako "ověřovatelny" v rámci městských nemocnic: "ověřuje se" tu hlavně míra opilosti. "Kdyby tu nebyla kamera, hned bych tě vyléčil," láteří hlídač na opilce, který křičí po "očištění opilé krve".

"Nikoho tu násilím nedržíme. Každý kdykoliv může odejít," vysvětluje vedoucí Žanna Kiseljovová. "Ale stejně ze zvyku utíkají okny. V dubnu tu jeden prorazil síť proti komárům. Před tím ještě vyjedl celou ledničku..." "Byl takový kamarádský a upovídaný... Ale ráno jsem pod polštářem našla dvě prázdné flaštičky. Od té doby je šacujeme," říká vedoucí.

Pokuty za pobyt na záchytce se už nedávají. Ale všichni platí pokuty za to, že se opili na veřejném místě. Logika je úřední: aby záchytka dostala peníze za svou práci, musí provést vyšetření, což u opilců není tak jednoduché: buď dobrovolně souhlasí, že vše sami zaplatí, anebo je někdo na vyšetření musí poslat, a tak se volá policie. Policisté zase musí dodržovat svůj postup, a tak ráno vystřízlivělého klienta odvezou na strážnici, kde vyčká na smírčího soudce. Každý se také dostane do databáze jako "rizikový", což se projeví, až si třeba zažádá o zbrojní průkaz.

V Samaře jsou nyní záchytky tři, další tři jsou v okolních městech. Loni zde přijali celkem 2463 lidí. Za sovětských časů bývala "naplněnost" vyšší, ale i kvůli tomu, že policisté přiváželi i docela střízlivé lidi. Nyní jde o případy, kdy dotyčný není s to sám jít. Většinou jde o lidí starší 40 let, holdujícím náhražkám lihovin.

Jednu ze samarských záchytek postavili v nemocnici "speciálně" pro šampionát, protože sem bude nejvýhodnější přivážet klienty ze stadionu. Z "fan-zóny" na náměstí zase bude nejblíže do jiné nemocnice. Místní úřady pečlivě prostudovaly zkušenosti z Kazaně, kde během poháru konfederace stoupl příjem na záchytce o 150 procent. "Komplikované" zápasy se tak dají čekat od týmů Anglie, Německa a Belgie. Sotva to ale bude horší, než když přijedou fanoušci Spartaku, CSKA či Zenitu.

"Bude šampionát, budou opilí fanoušci," avizoval otevření nových záchytek nejpozději v roce 2018 hlavní psychiatr ministerstva zdravotnictví Jevgenij Brjun. Zatím ale připouští, že rozhodnutí ještě nepadlo, snad bude do konce roku.

Za nejpozoruhodnější časopis považuje fakt, že záchytky začaly opět vznikat i ve městech, kde se šampionát nekoná: Penza, Pskov, Astrachaň, Čerepovce, Čeljabinsk, chystá se Magnitogorsk.

Témata:  Rusko alkohol

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy