Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko vysvobodilo 57 migrantů, zadržovali je pašeráci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Istanbul - Turecká policie vysvobodila 57 pákistánských migrantů, které zadržovali převaděči. V Istanbulu je drželi ve sklepě a vymáhali z nich peníze za převoz do Evropy, ačkoli to již neměli v úmyslu učinit.

 Jak dnes informoval turecký deník Hürriyet, pachatelé nutili své vězně, aby příbuzným v Pákistánu tvrdili, že se už dostali šťastně do Evropy a nechali převést na konta převaděčů dohodnutou odměnu 10.000 dolarů (214.000 Kč) na osobu.

Policie zatkla i tři členy gangu, rovněž Pákistánce, kteří jsou podezřelí, že migrantům lhali, že je převedou do Řecka či Itálie. Někteří z vězněných nesli stopy po bití.

Od března loňského roku, kdy Evropská unie uzavřela s Tureckem dohodu o kontrole společné námořní hranice v Egejském moři počet migrantů směřujících do Řecka prudce klesl.

Hlavně zvýšená aktivita turecké policie a armády ztížila činnost pašeráků lidí, kteří přišli o vysoké příjmy. Mnozí tak přešli k taktice vydírání a podvádění migrantů ještě na tureckém území. V Libyi vznikla podobná situace.

Témata:  Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy