Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pence: Trump zvažuje, kdy a jak přesune ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

New York – Americký prezident Donald Trump „aktivně zvažuje" termín a způsob přeložení amerického velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Prozradil to americký viceprezident Mike Pence během návštěvy mise židovského státu v newyorském sídle OSN. 

Trump sliboval přesunutí ambasády během své loňské předvolební kampaně, zatím ale své rozhodnutí odkládal. Americký Kongres schválil přesun ambasády v Izraeli do „hlavního města" Jeruzaléma již v říjnu 1995. Zastupitelský úřad se měl přestěhovat do 31. května 1999.

Od té doby ale všichni američtí prezidenti - Bill Clinton, George Bush mladší i Barack Obama - každých šest měsíců podepisují odklad platnosti zákona. Trump to zatím naposled udělal letos v červnu, další krok lze tedy očekávat počátkem prosince.

Pence v projevu ujistil izraelské diplomaty neutuchající podporou Spojených států. Připomněl Trumpova slova o tom, že "svět musí vzít na vědomí, že Amerika bude vždy stát za Izraelem". Stát Izrael je podle amerického viceprezidenta "důkazem nezlomného ducha židovského národa".

Tento záměr vyvolal loni značné pobouření hlavně mezi představiteli Palestiny a některých arabských zemí. Postavení Jeruzaléma je totiž jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael obsadil východní Jeruzalém za války v roce 1967, celé město pak prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Mezinárodní společenství tento krok nikdy neuznalo. Palestinci východní část města považují za budoucí hlavní město svého státu.

Témata:  Donald Trump USA Izrael Mike Pence

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy