Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea po dvou měsících zřejmě odpálila další balistickou raketu

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Soul - Severokorejský režim dnes zřejmě odpálil z provincie Jižní Pchjongan další balistickou raketu. Informovala o tom jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na generální štáb.

Informaci o odpálení střely potvrdily agentuře Reuters i zdroje z americké vlády. Raketa letěla východním směrem zhruba 50 minut a dopadla do moře, do japonské výlučné ekonomické zóny, informovala japonská vláda.

Raketa zatím nezjištěného typu dopadla do moře maximálně 370 kilometrů od japonského pobřeží. Podle jihokorejského generálního štábu byla střela vypálena v ranních středečních hodinách místního času (19:17 SEČ).

O raketovém testu byl informován americký prezident Donald Trump, uvedl Bílý dům. Jižní Korea a Spojené státy analyzují, o jaký typ rakety se jednalo. Jihokorejský prezident svolal schůzku bezpečnostního výboru.

Japonský premiér Šinzó Abe svolal mimořádné zasedání vlády. Japonsko se proti dalšímu severokorejskému raketovému testu ostře ohradilo, informoval mluvčí vlády Jošihide Suga. Podle japonského ministerstva obrany raketa letěla v maximální výši 4000 kilometrů nad mořem.

Mluvčí amerického ministerstva obrany později doplnil informaci, že KLDR podle všeho odpálila mezikontinentální balistickou raketu. Pentagon má podle něj zatím k dispozici jen první dílčí vyhodnocení testu.

Americká armáda podle mluvčího Roba Manninga zaznamenala a sledovala jednu severokorejskou balistickou raketu, o níž soudí, že byla mezikontinentální. Trump byl podle televize CNN o severokorejském testu informován ještě před tím, než raketa dopadla.

Poslední raketu Severní Korea odpálila 15. září. Poté co přeletěla japonský ostrov Hokkaidó, dopadla do Tichého oceánu.KLDR od dubna do září odpálila každý měsíc dvě až tři střely. O tom, že se Pchjongjang chystá k dalšímu raketovému testu, informovaly dnes Japonsko i americké vládní zdroje.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.