Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zrušil omezení mandátů: Výstřední bolivijský prezident Morales bude znovu kandidovat

soudy
soudy
Foto: Pixabay

La Paz - Bolivijský prezident Evo Morales bude moci opět kandidovat v příštích volbách v roce 2019. Ústavní soud totiž v úterý zrušil několik článků ústavy, jež omezovaly výkon volených funkcí v zemi na dvě volební období.

Soud vyhověl zářijové žádosti několika poslanců Moralesovy strany, podle nichž dané ústavní články omezují politická práva prezidenta i dalších volených zástupců. Podle verdiktu soudu ústavní články porušují právo být volen, které zaručuje Americká konvence o lidských právech (CADH). Podobné rozhodnutí učinil například v roce 2005 ústavní soud v Hondurasu, kde proto nedávno kandidoval ve volbách současný prezident, ač mu to ústava podruhé neumožňuje.

Podle právníků ale bolivijský ústavní soud nemůže měnit ústavu, v níž je zakotveno, že změny ústavy podléhají hlasování. Morales se původně snažil prosadit změnu ústavy v loňském referendu, voliči to ale těsnou většinou (51,3 procenta hlasů) odmítli.

První indiánský prezident Bolívie se těší značné přízni voličů, které si v předchozích letech získal štědrými sociálními programy financovanými příjmy z exportu zemního plynu. V poslední době ale jeho popularita klesla kvůli zhoršující se ekonomické situaci země v důsledku poklesu cen fosilních paliv, hlavního vývozního artiklu této andské republiky.

V posledních týdnech se v Bolívii konala řada demonstrací proti záměru prezidenta znovu kandidovat ve volbách v roce 2019. Do ulic ale vyšli i četní Moralesovi příznivci.

Evo Morales stojí v čele Bolívie od ledna 2006. Tři roky nato prosadil změnu ústavy, aby mohl kandidovat dvakrát za sebou. V roce 2009 byl podle nové ústavy znovuzvolen, opět již v prvním kole, se 63 procenty hlasů. Na další období pro něj v roce 2014 hlasovala 61 procent voličů. Zvolením na základě nové ústavy z roku 2009 se první mandát nepočítá.

Morales proslul mnoha výstřelky, například nechal postavit své vlastní muzeum, mapující jeho život. Jako součást bolivijské národní kultury obhajuje pěstování koky, kterou kdysi demonstrativně žvýkal i na zasedání Komise OSN pro narkotika ve Vídni a navrhoval rozdávat ji do škol místo mléka, neboť má hodně vápníku. V roce 2015 daroval levicový prezident Morales papeži Františkovi krucifix ve tvaru srpu a kladiva.

Témata:  Evo Morales Bolívie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy